Åminne BrukProgram > Runes handelsbod

Alltid på åminne

Runes handelsbod

Upplev hur en butik såg ut förr i tiden. 

Nu är Rune Henningssons livsverk säkrat för framtiden. Hans unika samling som skildrar ungefär 100 år av lanthandelns historia har blivit museum på Åminne Bruk.

1920 startade Henning Johansson en affär i huset tvärs över gatan från Åminne bruk. Hans son Rune Henningsson tog över och drev butiken i många år, ända fram till en bit in på 1970-talet. Då hade Rune också hunnit med att starta Rörstorpshallen i Värnamo.

Handelsboden är ett tidsdokument. Rune har försökt visa hur en handelsbod kunde se ut förr i tiden och lyckats med det. Här finns en stor samling föremål.

Föremålen i Runes handelsbod är från 1920- och 30-talen, och kanske något senare. Här finns ett underbart vackert gammalt kassaregister, en stor mängd gamla förpackningar och massor av gamla emaljerade reklamskyltar som brukade sitta uppspikade på bodväggen förr. Självklart finns en handdriven kaffekvarn och till och med gamla ransoneringskuponger sparade.

Du kan förstås boka en visning på tider när museet inte är öppet, men även besöka handelsboden när museet är öppet. Tala med museivärdarna så öppnar de.

Information

15 juni-18 augusti

kl 13.00 - 17.00

Stängt vecka 25

Händer härnäst på Åminne Bruk

1 maj - 1 september

Guidad visning

Gjuterivandring

Läs mer »

1 juni - 30 augusti

Bisafari på Bruket

Intressant naturupplevelse

Läs mer »

15 juni - 18 augusti

Brukets museum

Gjuteri, masugn, sjömalm, industriminnen

Läs mer »