Åminne BrukNyheter > Storsatsning på konst- och fotoutställning på Åminne Bruksmuseum i sommar

Publicerad: 12 juni 2020

Storsatsning på konst- och fotoutställning på Åminne Bruksmuseum i sommar

”Kungamålaren” John-E Franzén och hans hustru Ulrika Franzén. Peter Lundström, Vaggeryd, och Katarina Vallbo, Hullaryd, Aneby. Elva medlemmar från Värnamo Fotoklubb med 80 bilder.

John-E Franzén har sina berömda fordon på väggen.
Även en del medlemmar i Värnamo Fotoklubb har valt fordon som motiv till utställningen.
Men där finns för alla smaker och upplevelser när så många möts.
För när alla andra arrangemang fått ställas in i sommar så gör vår lilla förening en storsatsning och gör den största utställningen hittills. Vi fyller nästan varje skrymsle och vrå i våra stora och mycket rymliga lokaler med konst och foto.

-Vi ser fram emot att många som firar hemester hittar till Åminne Bruksmuseum. Både för att besöka konstutställningen och museet. Ta med kaffekorgen och slå er ned vid borden i hamnen och njut av vårt fantastiska Åminne Bruk på hemmaplan, säger Bo Lindén, Föreningen Åminne Bruksmuseums ordförande.

John-E Franzén 
intar en särställning i svenskt konstliv. Han kallas ofta ”kungamålaren” sen han målade porträttet av kungafamiljen som hänger på Gripsholms slott. 
Han är känd för fotorealistiska målningar av motorcyklar som Harley Davidson och Hells Angels, amerikanska bilar, stadsmiljöer och för porträtt. Han har ofta målat efter fotografier som förlagor. Han har alltid gått sin egen väg. Numera ägnar han sig oftast av teckningar i ett intimare format. Ett 30-tal av hans verk, bland andra självporträtt, finns i Åminne i sommar.

Han finns representerad på Nationalmuseum och Moderna Museet i Stockholm, på Göteborgs Konstmuseum och med sin tavla på kungafamiljen i statens porträttsamling på Gripsholms slott. Han har också varit professor och lärare på Konstakademien i Stockholm.

Ulrika Franzén 
uttrycker sig i många former. Både i skulpturer och tavlor. 
Hon kombinerar hårt och mjukt. Fjädrar är centrala i hennes konst där fjädrarnas montage bjuder skiftningar som lockar betraktaren.
Hon är textilt utbildad och har gått Konstfack.

Peter Lundström 
Vaggeryd, har lyckats med att bli ”profet i sin egen hembygd” med offentliga utsmyckningar, samtidigt som han hängt på gallerier och museer i nationella sammanhang (bl a i en Samlingsutställning på Nationalmuseum) och regionalt som t ex på Jönköpings Läns Museum. 
Hans konst utmanar betraktaren att skapa sina egna bilder av ett sammanhang. Att se.
Hans stora tavlor (även till formatet) utmanar gjuterihallens höga väggar.
www.peterlundstrom.se

Katarina Vallbo
Hullaryd, Aneby, f. 1963 är flitigt anlitad i offentliga sammanhang och har bland annat gjort beställningar/installationer åt Statens Konstråd, region och kommuner. Uppvuxen i Umeå och utbildad i London och Stockholm.
Hon arbetar ofta tematiskt, och under flera år, med ämnen som intresserar henne. Hennes utställningar är i regel sammanbyggda helheter, snarare än bestående av flera enskilda verk. De senaste åren har hon arbetat på olika sätt med relationen mellan människa och natur.
Verket hon visar i Åminne är ”Ansiktet – skälens spegel." "One for everyday." 365 små ansikten. 
Skälen till att du är den du är, och dina avsikter, syns i ditt ansikte. Men om det nu är en spegel så kanske det är dina egna avsikter du ser i den andres ansikte och vice versa?
www.katarina.vallbo.se

Under många år har Thomas Johansson i Värnamo fotoklubb följt verksamheten på Åminne Bruk. Detta år när vi fyller bruket med konst och foto som aldrig förr så har han tagit med sig vännerna i  fotoklubben och det har resulterat i 80 bilder i många olika genrer.

Värnamo Fotoklubb 
representeras av

Alin Popescu
Internationellt publicerad och belönad fotograf. Tidigare Sony Europe Imaging Ambassador i 5 år i rad. Under de senaste åren har han också ägnat mycket av sin tid åt att vara domare i fotografitävlingar och att presentera vid evenemang. Han har varit professionellt verksam som fotograf i över 16 år. ”Naturligt född kreativ.”

Allan Rydahl 
Bosatt i Bredaryd.  Har fotografering som hobby sen början av 70-talet då första systemkameran införskaffades. Söker gärna motiv med kontrastrika färger, eller motiv med linjer och former. Gillar även att arrangera och fotografera vardagliga föremål, samt göra lite efterarbete i Photoshop. Deltar i Riks-, distrikts- och klubbtävlingar med blandad framgång.

Andreas Skagerlind
började fotografera i mitten av niotalet. Naturen är det som han gillar att fotografera och tidiga morgon med härligt ljus. Vatten, djur, fåglar, träd, dimma.
Han har en drönare som ger helt nya möjligheter och perspektiv.

Kalle Palmaer
Livet som fotograf började tidigt med enkel kamera och sv/v film. Under sina år som fotograf har alltid form och färg varit intressant, ansikten och människofigurer återkommer alltid.

Lars-Olof Smedenfors 
Efter avslutad skolgång jobbade han hos dåvarande Lunds foto i Värnamo ett par år där han fick smak för foto. Numera är det uteslutande den digitala bildtekniken som gäller. Har deltagit i flertalet nationella tävlingar genom årens lopp. Den första stora framgången fick han redan 1973 i tidningen Fotos Mästartävlan med en tredjeplats, 1989 utlyste Kodak en tävling där 15 bilder skulle inköpas för reklam en av dessa var hans. Vid Riksförbundet Svensk Fotografi årliga tävlingar/utställningar har han vid flertalet tillfällen fått bilder antagna. Har varit representerad på ett antal utställningar. Bilder finns hos: Värnamo Kommun. Baby-Björn AB, Sthlm. Scandic Hotell Värnamo 20-talet bilder i deras gästrum (2017) 
Bildskapande är för honom något som alltid finns med i vardagen. Ser inte sig främst som avbildande utan skapande fotograf, ofta med abstrakta bilder.

Leif Gustafsson
Fotograf sedan urminnes tider med specialitet flygbilder. Under åren har han fotograferat i mer än 100 kommuner söder om Dalälven, samt för en massa länsstyrelser och organisationer. I utställningen har han med bilder från Island och en flygbild över Åminne bruk.

Manne Jakobsson
Självlärd fotograf. Har fotograferat sen slutet av 60 talet. Fotograferar helst människor, gatubilder och just nu stilleben.

Sven-Arne Lagerstedt
började fotografera på 1960-talet. Hans stora intressen är djur, fåglar, naturen och bilar vilket speglas i hans bilder.

Thomas Johansson
började i unga år att fotografera i svartvitt. Framkallade och kopierade i mörkrummet i föräldrahemmet. Numera är det bara digitalt. Jag har ingen speciell nisch, utan fotograferar allt möjligt. 
- De senaste åren har jag haft förmånen att fota för Åminne bruks förening. Bland annat medverkade jag i boken ”Åminne bruk. Människor och maskiner.” https://tottephoto.myportfolio.com/

Tomas Karlsson
ser mycket efter detaljer och ”intima” landskap när han fotograferar. Dessa är ofta hämtade från naturen som är största inspirationskällan. Helheten och den känsla bilden kommunicerar är viktig för honom. 
"Ett ganska ointressant motiv kan bli ursprunget till anmärkningsvärda bilder".

Åke Lövgren
är en självlärd fotograf med inriktning på natur. Fotograferar vad naturen har att erbjuda året om till exempel djur och fåglar av alla sorter både vid havet och i fjällen. Mycket intresserad av att fota det gamla kulturlandskapet. Söker gärna upp äldre människor som kan berätta om gamla tider. Efter kontakt med dessa äldre har det blivit mycket intressant att fota människor i olika miljöer. Han fotar även moderna gatumiljöer i neonljus. Den senaste passionen är att göra fotokonst av alla slag.

TACK
Föreningen Åminne Bruksmuseum vill framföra ett särskilt och stort tack till Åke Andrén, Värnamo, som bidragit med sitt brinnande intresse, kunnande och kontakter så att vi fått möjlighet att ha verk av John-E och Ulrika på bruket i sommar. De har varit vänner i decennier. En vänskap som fördjupades när familjen Franzén bodde på gården Fylleskogs säteri utanför Rydaholm under många år.

Curator Björn Inganäs, Hånger, har varit motorn i arbetet inför utställningen. Utan honom hade det inte blivit någon konstsommar på bruket. Allt ifrån att kontakta konstnärer, hämta konsten hemma hos dem till att hänga den i utställningen.

Studieförbundet Vuxenskolan som samarbetspartner.
Eric Jonsson och Thomas Johansson som hjälpte Björn att hänga konsten.
Lars-Göran Holm och Göran Gustafsson som fixat och fixat.
Bosse och Birgitta Lindén, alltiallon.
Anna Nilsson och Karin Malmsten som planerat.
Ett lagarbete med andra ord.

Med anledning av corona/covid19
I våra rymliga lokaler så kan vi mötas på behörigt avstånd.
Givetvis släpper vi aldrig in mer än 50 personer maximalt i lokalerna så det blir lätt att hålla avstånd.
Vi följer Folkhälsomyndighetens anvisningar.

Skrivit om utställningen
11 juni 2020, Värnamo.nu

PRESSINFORMATION
Om du önskar mer info t ex för att skriva om vår utställning i din tidning och behöver bilder.
Kontakta karinaaminne@gmail.com, 070-606 70 93.

  • En Harley Davidson av John-E Franzén.

  • Konst och foto.

  • John-E Franzén

  • Ulrika Franzén.

  • Ulrika Franzén.

  • Katarina Vallbo.

  • Katarina Vallbo.

  • Katarina Vallbo.

  • Peter Lundström.

  • Värnamo Fotoklubb.

  • Värnamo Fotoklubb.

  • Värnamo Fotoklubb.

  • Värnamo Fotoklubb.

  • Alin Popescu.

  • Allan Rydahl.

  • Andreas Skagerlind.

  • Ett trappsteg i Hiroshima Slott, Japan. Ett steg nött av människor som skapat en människa. Foto: Kalle Palmaer.

  • Leif Gustafsson.

  • Manne Jakobsson.

  • Sven-Arne Lagerstedt.

  • Thomas Johansson.

  • Tomas Karlsson.

  • Åke Lövgren.

  • I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Vi hoppas att de som saknar de inställda motorträffarna i sommar tar en runda med sitt entusiastfordon eller hojen till Åminne Bruk och kollar in fordonen på väggen i stället. Glöm inte fikakorgen! Slå er ner vid borden i hamnen och njut av bruket både inomhus och utomhus.

Bo Lindén, ordförande i Föreningen Åminne Bruksmuseum.
Senaste nytt från oss

Vinterförvaringen öppnar 22 oktober

2024-10-04

Vinterförvaringen öppnar 22 oktober

Läs mer »

Laddad satsning på mötesplats på Åminne Bruk - Framtidssatning för vår levande mötesplats

2024-07-09

Laddad satsning på mötesplats på Åminne Bruk - Framtidssatning för vår levande mötesplats

Läs mer »

Föredrag med Erika Åberg på Masugnens dag

2024-07-22

Föredrag med Erika Åberg på Masugnens dag

Läs mer »

Gjutning igen på Bruket

2024-05-31

Gjutning igen på Bruket

Läs mer »

Konst- och fotoutställning sommaren 2024

2024-05-30

Konst- och fotoutställning sommaren 2024

Läs mer »